Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2018 04:09 - Политкоректност в действие: забраняват използването на думите „мама“ и „татко“
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 533 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 18.03.2018 04:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 

Дума по дума, езикът постепенно се губи сред  привържениците на политическата коректност с  най-абсурдни аргументи, за които можете да се сетите. Съвсем скоро ще бъде невъзможно да се използват много от сегашните думи … за да  не бъде обиден никой.

Става дума за такива думи като мама и татко. Ето защо те са политнекоректни.

 
       

Човешките същества са бозайници. Имащите  деца  женски бозайници традиционно се наричат “майки“, за да могат езиково да се  отделят от бозайниците от мъжки пол, които традиционно се наричат „бащи“ или „татковци“.

Само не и  в един от колежите във Флорида, където професор  решил, че такъв език е обиден, защото не е достатъчно „всеобхватен“.

Както се  съобщава, „в учебната програма на курса „Творчество  в контекст“ професорът  в Университета на Флорида Дженифър Лий съобщила на студентите  за новите „правила на общуване“ в  четири точки,  на нейните уроци, които, според нея, трябва да  подобрят „етичната атмосфера“ в курса.

В учебната програма се обяснява, че е необходимо да се заменят думите „приятел“/“приятелка“ с по-всеобхватните  „партньор“ или „специален приятел.“ В разговори за съпружеските двойки вече е забранено да се казва  „съпруг“ или „съпруга“. Дори думите „мама“ и „татко“ имат „по- всеобхватна“ алтернатива – студентите трябва да  използват вместо тях думата „семейство“.

Оказва се, че няма такива понятия  като „мама“ и „татко“ или „съпруг“ и „съпруга“ в тази лаборатория за промиване на мозъци в това учебно заведение.

„Използвайки нови думи, обяснява Лий, студентите ще направят речта си „по-всеобхватна, включвайки  алтернативна ориентация и семейни структури, като се избягват стереотипите. “

Невъзможно е да се намери на планетата нито един човек, който да не е  имал майка или баща в момента на неговото раждане. Но съвсем скоро единственият начин да „се отървем от стереотипите“ ще бъде да не говорим изобщо. Но дори и тогава, те ще отидат още  по-далеч, като поискат да се изкорени и оскърбителното изражение на лицето. Така, в крайна сметка, в бъдеще можем да се окажем в ситуацията, описана в „Посветеният“, където всеки човек принудително  хирургически се освобождава от всякакви емоции, защото те се считат за прекалено „опасни“ и „вредни“.

http://www.thedailysheeple.com

image

 
             
 



Гласувай:
1



1. elahikari - анти-джендърастко хайку
18.03.2018 04:16
Валкириите джендърастки
се наточиха на Душата Българска.
Змеят от приказките
ги изеба. Що така, що така?!
Предсрочни избори сам Бойко избра.

по народната мъдрост - "каквото си надробиш ще сърбаш"


Ела Хикари
цитирай
2. ellahikari - Истанбулската конвенция се препъна, дали от тъмни сили? Как църкви й посочиха кусурите
18.03.2018 05:28
7 Март 2018
e-vestnik

„Ние подценихме тези тъмни сили, които се намесиха и вкараха много драма и неистини в тази тема. Започна да се говори за промени в конституцията, за трети пол, вкараха се понятия, които не присъстват в този документ” – така председателката на българския парламент Цвета Караянчева обясни проблема с Истанбулската конвенция пред БНТ. За управляващите всяка критика е конспирация и опит да се събори „стабилността”.
И у нас, и в чужбина има несъгласни с Истанбулската конвенция, и това не е от неразбиране, както се опитват да обяснят защитниците й. Спорове за т. нар. джендър и социални роли има и в развитите страни, но малко се чуват в България. Тук представят джендъра като някаква модерност и западна ценност, която трябва да приемем автоматично и е скандал, че има съпротива. От някакви тъмни ретроградни сили.
Най-напред – кои са те?
У нас с декларации против конвенцията излязоха Българската православна църква, Католическата църква, Протестантската църква на адвентистите, мюфтийството. От партиите и БСП, и СДС се оказаха против конвенцията. И разбира се, както може да се очаква т. нар. патриоти, коалиционен партньор на властта, и др. И всички те ли не са разбрали Конвенцията?
Изглежда точно председателката на парламента Караянчева не е разбрала за какво става дума.
Ето как кратко и ясно са отхвърлили Конвенцията всички църкви в Словения, които са излезли с общо обръщение (от името на Римокатолическата църква, Евангелската църква на аугсбургското изповедание, Гръцката католическа църква, Православната църква, Рреформирана християнска църква, Църквата на Братството, Евангелската методистка църква, Баптисткото единство на баптистите, Староколическата църква, Апостолската църква в Словакия и Църквата на адвентистите на седмия ден):
„ …
Истанбулската конвенция вижда корените на домашното насилие в „ролите” на мъжете и жените, които нарича стереотипни.
цитирай
3. ellahikari - -
18.03.2018 05:30
Конвенцията иска да се реши този проблем, като се заличат биологично заложените разлики в човешка природа на мъжа и жената, и те да бъдат променени в полза на т.нар. равенство между половете (gender equality).
Конвенцията определя пола (gender) като „социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете” (член 3, буква в). Конвенцията, изисква същността на тези осъдителни „стереотипни роли” (член 12, параграф 1), както и въвеждането на „нестеротипните роли на половете” (член 14, параграф 1), да се следи от неясно избрана „експертна група” (член 66) която ще има приоритет над националните парламенти.
Във всички страни ратифицирали Конвенцията, ще се стигне до основни промени в законодателството, образованието и възпитанието, защото не може да бъдат направени никакви резерви по отношение, на която и да е разпоредба на тази конвенция, с изключение на няколко незначителни части (член 78,параграф 1). Не сме убедени, че експертните мнения ще отговарят на истината и ще помогнат за ефективното предотвратяване на домашното насилие. Вместо това се опасяваме се, че ратификацията ще доведе до разпространението на джендър- и антисемейна програма.” (линк към оригинала тук).

Затова църквите там искат от правителството да оттегли подписа си от тази конвенция.
Спирането на конвенцията у нас се дължи преди всичко на гражданска реакция, а не на тъмни сили. Това беше гражданското общество в действие, колкото й да не им харесва на някои, които смятат само себе си за гражданско общество.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819445
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565